A Férjem Nyelvi Zseni, Én Pedig Küszködöm, avagy így választhatod az öröm útját a nyelvtanulásban

🤓 „A matek mindig jól ment nekem, szinte nem is kellett tanulnom, de az angollal csak küszködtem.😢 Nem is csoda, hiszen az olvasással is voltak gondok alsó tagozatban. Gondolom, összefügg a kettő, ezért én már letettem arról, hogy valaha is folyékonyan beszéljek angolul”- mesélte nekem Anikó.

„Bezzeg a férjem! Soha nem tanulta az angolt, mégis ő intézi a nyaralásunkat: levelezik és telefonál gond nélkül. A múltkor Spanyolországban már spanyolul is társalgott a pincérekkel, én meg 20 év angoltanulás után nem merek megpályázni olyan állást, ahol alapfokú nyelvismeret a követelmény.”

Anikóék esete NEM azt bizonyítja, hogy akinek gondja volt az írás- vagy olvasástanulásnál, az nehéz eset lesz nyelvtanuláskor. Inkább azt mutatja, hogy aki nem tantárgyként, iskolai vagy tanfolyami keretek között tanulja az angolt, hanem saját örömére, és valódi indíttatásból, az messzebbre jut.

🍕 Anikó férje, Gábor nem a szódolgozathoz magolja a szavakat, azért tanulja őket, mert szeretné kiválasztani maguknak a legszuperebb szállást, és a legfinomabb ételt az étlapról.

🏝️ Legtöbbször nem is fordítással tanul, hanem annyit bogarássza a weboldalakat, nézegeti a youtube videókat, hogy simán kikövetkezteti a szavak értelmét. Így azok sokkal gyorsabban és biztosabban előhívhatóak, mert a fordítgatás mindig időveszteséggel jár. Jobban meg is maradnak neki a kifejezések, mert általában kötődnek valami jó érzéshez, emlékhez: utazás, barátkozás, filmek és szórakozás.

📧 Gábornak soha nem javítgatta ki senki pirossal az e-mailjeit, és a reptéri alkalmazottak sem osztályozták le a „feleletét”, ha válaszolt kérdéseikre. Sőt, a recepciósok nem korrigálták szigorú szemmel, ha hibás volt az igeragozás, hanem kedvesen mosolyogtak rá.

👩‍🎓Anikó nagyon gyors észjárású, kisujjából kirázta a diplomát, munkahelyén mindig a legnehezebb feladatokat bízzák rá. Mindig is imádott tanulni, szívesen jár továbbképzésekre, mégis úgy látja magát, mint egy nyelvi antitalentum, mert szinte csak negatív élmények, félelemmel teli szituációk kötődnek a nyelvtanuláshoz.

❓Mit gondol rosszul Anikó❓

Meg van róla győződve, hogy az idegennyelv tanuláshoz más képességekre, készségekre és eszközökre van szükség, mint az anyanyelvünk elsajátításához.
Ez óriási tévedés!
Nincs olyan, hogy idegennyelv-tanulás. Csak nyelvtanulás van. Ezért nincs szükség speciális módszerre sem ahhoz, hogy megtanulj angolul. Teljesen jó lesz az a metódus, ahogy magyarul megtanultál. Nincs az agyunkban külön terület, külön szoftver a második, harmadik nyelv elsajátításához. Ugyanazt a szoftvert kellene megint működtetni és lehetőleg hasonló körülmények között.

A hasonló alatt nem azt értem, hogy legyél egyéves, ne járj dolgozni, és egész nap hallgasd anyukádat.

👍 Azt értem alatta, hogy ne görcsölj amiatt, ha valamit még nem mondasz vagy értesz tökéletesen.
👍 Kapcsolj át felfedező, kísérletező üzemmódba.
👍 Keress szintednek megfelelő, nem túl bonyolult szövegeket, melyeket képes vagy “megfejteni”
👍 Ne fordítgass, ne magolj szavakat, ne a magyaron keresztül tanuld az angolt. Gyerekkorodban a szüleidtől hallottad a dolgok elnevezését, és nem fordított neked senki semmit. Egyszerűen hozzákapcsoltad a dolgokhoz az elnevezést a logikádat használva. A nyelvtani szabályokat sem tanítottak neked anyukádék, ki tudtad őket következtetni, mert az agy élvezi a szabályszerűségek és a mintázatok felfedezését.

Ha meg tudtál tanulni magyarul beszélni, akkor MINDENED megvan ahhoz, hogy egy másik nyelven is ugyanilyen jól meg tudd értetni magad. Nem kell ehhez egyéb bizonyíték.
👍 Magyarul jó a kiejtésed? Ez a bizonyíték, hogy jó a füled, és működnek az artikulációs izmaid.
👍Magyarul folyékonyan beszélsz, rengeteg szót ismersz? Ez a bizonyíték, hogy képes vagy szavakat jól megjegyezni.
👍Magyarul helyes nyelvtannal beszélsz? Ezek szerint nem is olyan nagy mumus a nyelvtan.

Nincsenek speciális módszerek idegennyelvek tanulásához. Csak NYELVtanulási módok vannak, mindegy hányadik nyelvként tanulod őket, melyek közül néhány elősegíti a bátor, kísérletező kedvű kommunikációt, míg más módszerek frusztrációt, lassú haladást, esetleg teljes lefagyást okoznak.

Ha egész idáig azt hitted, hogy máshogy kell megtanulni angolul, mint anno megtanultál az anyanyelveden, itt az ideje, hogy leszámolj ezzel a tévhittel. Ha jól esne egy felszabadító beszélgetés a témában,vagy felmerültek Benned kérdések, írj rám nyugodtan és beszélgessünk.

További blogcikkeim