A nagy csapda: duo lingo és társai

“Naponta fél órát duolingózom, fél éve nem hagytam ki egy napot se!” – mondta büszkén az első konzultáción elfoglalt férfi ügyfelem. Azért keresett meg, mert csak “nyökögni” tud angolul. Ha Te is alkalmazások segítségével akarod fejleszteni az angoltudásod, akkor elmondom, ez miért nem működik. Megmutatom azt is, mit csinálj ahelyett, hogy nyelvtanuló appokkal a tanulás illúziójában tartod magad.

Elfoglalt felnőttként nyelvet tanulni nem kis teljesítmény. De angol nélkül ma már nem nagyon lehet a munkaerőpiacon boldogulni, hiszen ontja az egyetem az ifjú titánokat, akik már az youtube-on szocializálódva könnyedén váltanak másik nyelvre, ha kell. Irigyled őket, hiszen Te meg vért izzadsz, ha meg kell szólalni, és nem érted, hogy lehet ezt ilyen lazán csinálni. És az irigység mellett ott a félelem is. Mert oké, hogy Te tapasztaltabb vagy és tudásodat a kollégák, a cégvezetés, és még a konkurencia is elismeri, de az angol meetingekhez, levelezéshez mindig a fiatalabb kollégáid segítségét kéred. Előbb-utóbb a fejedre fognak emiatt nőni. Muszáj angolozni, ha nem akarod, hogy a törekvő ifjú nemzedék idő előtt átvegye tőled a stafétát.

Időd az nem sok van tanulásra, hiszen rengeteget dolgozol, munka után meg vár a család. Mozgásra sem marad elég idő, heti 2 estét még nyelvtanfolyamra járni, na az ki van zárva. De hallottad, hogy vannak ezek a szuper alkalmazások, le is töltöd a legismertebbet, és nekiállsz. Hát, ez tényleg sokkal jobb, mint gondoltad, szinte játék az egész, csak úgy repül vele az idő. Simán elgyakorolsz vele fél órát. Várod, hogy meglegyen a befektetett munka eredménye,de nem jön. Elmondom, miért.

A duolingot megalkotói bevallottan arra az ósdi, fordítgatós nyelvtanulási módszerre alapozták, amivel a magyar iskoláknak sem sikerül évtizedek óta megtanítani a diákokat normálisan angolul vagy németül. Játékosítással azonban elérik, hogy modernnek tűnjön, jól becsapva minden felhasználót, aki így valódi, hatékony gyakorlás helyett online “játszik”. Mindig azt mondom, hogy a nyelvtanulás lehet örömteli, de az illúzió, hogy eredményt fogsz elérni napi 15-20 perc játékkal. Az angol beszéd egy készség: ugyanúgy tudod elsajátítani, mint egy sportot, egy táncot vagy egy hangszert. Szerinted meg lehet tanulni teniszezni, salsázni vagy gitározni napi 20 perc telefonnyomkodással???

Egy applikációval nem a neked fontos mondatokat gyakorlod, hanem random, sokszor szürreális mondatokat “Excuse me, I am an apple” – tanulhatod meg a duolingóból. Ezt vajon majd melyik kávészünetben tudod előrántani? Mindig olyan mondatokat érdemes gyakorolni, amelyek Rólad, a Te életedről szólnak, hiszen ezekre lesz majd leginkább szükséged.

Egy ilyen alkalmazásban nagyon elhanyagolják a beszédet és a hallásértést, mert végig egy robottal társalogsz. Neked meg meg kell érteni a német főnököt, a cseh kollégát és a kínai beszállítót. Ehhez pedig nagyon hasznos többféle akcentussal, hanggal edzeni a füled.

Ha azt szeretnéd, hogy egy tanult kifejezés jól rögzüljön, az aktív szókincsed része legyen, kell, hogy kapcsolódjon hozzá egy szituáció és egy érzés. Azért tudsz ilyen jól magyarul, mert azt így tanultad: sztorikból, szituációkból értetted meg a jelentést, nem pedig lefordították neked valahonnan. Ezért fontos, hogy a mondatokat, kifejezéseket, amit tanulsz, Te gyűjtsd össze magadnak: olyan videókból, filmekből, sztorikból, amelyek megérintettek, hatással voltak rád valamiért.

Most már tudod, hogy miért nem hoz az appok nyomkodása eredményt. Igazából eddig is sejtetted, hiszen hiába csinálod, ugyanúgy gondod van a megszólalással.
Akkor miért csinálják mégis olyan sokan?
Engem is meglepett a válasz, főleg amikor sikeres, vezető pozíciót betöltő ügyfeleim és ismerőseim szájából hallottam: a pozitív, megerősítő visszajelzésekért. A dícséretért és a jutalompontokért. Ezen appok megalkotói egy egész csapat pszichológussal dolgoznak együtt azon, hogy “ráfüggj” a használatukra. Pontosan tudják, mennyire ki van éhezve a legtöbb ember a folyamatos bátorításra, támogatásra, elismerésre. Legtöbbüknek azonban nagyon hangos a belső kritikusa, és ez a nyelvtanuláskor is megnyilvánul. Nem olyan mondatok hangzanak el egy átlagos nyelvórán, hogy
“Egyre jobb a kiejtésem, ugye?”
“Csak úgy ragadnak rám a szavak!”
“Megy ez nekem!”
“Milyen becsülendő, hogy negyvenen túl, és ilyen sok elfoglaltság mellett még időt, energiát szánok tanulásra!”

Legtöbben ehelyett folyamatosan kritizálják magukat, és elégedetlenek a teljesítményükkel.
“tiszta hülye vagyok”
“lassú a felfogásom”
“nem igaz, hogy még mindig nem bírtam megjegyezni”
“sose fogom tudni kimondani”

Nem csoda, ha szomjazzuk a külső dicséretet és jutalmazást, amivel egy applikáció motivál, miközben belül ilyen negatív lemez fut, mégpedig úgy, hogy általában észre sem vesszük. Legtöbb ügyfelem ezt csak akkor tudatosítja, ha minden egyes alkalommal visszajelzem neki, amikor önmagát bírálja, leszólja, lehetetlen elvárások elé állítja.

Tapasztalatom szerint úgy a legkönnyebb lejönni a doulingo nevű “szerről”, ha sikerül belülről motiválni és sikerélményhez juttatni magad. Ehhez sajnos nem elég egy döntés. Nem elég elhatározni, hogy “oké, akkor holnaptól elküldöm szabadságra ezt a belső kritikus hangot, és helyette ezentúl támogatom, bíztatom magam. A belső motivációt ugyanúgy fel kell építeni, mint ahogy a nyelvtanulási appok is tudatosan, pszichológiai alapokra fel vannak építve. Ez egy belső munka, melynek megvannak a konkrét lépései.

Persze a motiváció önmagában nem lesz elég, szükséges egy nyelvtanulási rendszer is, hogy ne csak az idődet pocsékold, hanem olyan dolgokkal töltsd az idődet, amelyek érdemi fejlődést hoznak. A motiváció és jól felépített tanulási rendszer ráadásul kéz a kézben járnak és egymást erősítik: ha helyes módszerekkel tanulsz és érzed a fejlődést, akkor valódi lesz a sikerélményed, szemben az applikációk által generált “mű” sikerélménnyel. Az alkalmazás nem a valódi fejlődést díjazza ugyanis, hanem az ott eltöltött időt és a kipipált feladatok számát. Az app alkotóinak nem az a célja, hogy te mihamarabb megtanulj angolul, hanem hogy minél több időt tölts az oldalon.

Ha te is alkalmazásokkal próbáltad fejleszteni a nyelvtudásodat, de nem jártál sikerrel és változtatni szeretnél, nyugodtan írj rám. Beszélgessünk a helyzetedről és nézzük meg, mi lehet számodra a következő jó lépés.

További blogcikkeim