A nyelvtanuláshoz fenék kell?

„A nyelvtanuláshoz 📚 fenék kell” – kommentelte nemrég valaki egyik posztom alá. Lehet Te is azért halogatod évek óta az angoltanulást, mert se időd, se kedved leülni a könyv 📖mellé szavakat meg nyelvtant „seggelni.” Pedig lehet örömteli módon nyelvet tanulni úgy, hogy még a napirendedbe is beleférjen, mutatom hogyan.Túl vagy már jónéhány nyelvórán, ültél egy csomót a könyv fölött, “seggelted” a szavakat, mégsem vagy képes egy épkézláb mondatot kimondani angolul. Meg vagy róla győződve, hogy valami nem stimmel veled. Ennyi befektetett idő meg energia után még mindig biztonsági játékot játszol: vendégségben csak csendes megfigyelője vagy az érdekes párbeszédeknek. Érted ugyan hogy mit mondanak, de a világ minden kincséért nem szólnál bele: még meghallják, hogy te sokkal bénább vagy, mint ők. (Ezt nem én állítom, ezeket szó szerint tőletek hallom a konzultációkban.😐)

Mire eldöntöd, hogy hogy is lenne jó a szórend, vagy melyik igeidőt használd, már rég másik témánál tart a társaság. Külföldön a párod intéz mindent helyetted. Azokat az állásokat pedig ahová angol nyelvismeret kell meg sem mered pályázni, mert már az állásinterjún elvéreznél. Pedig egyre nagyobb a harc a túlélésért, és nagyon úgy tűnik, hogy angol nélkül nem fogsz a felszínen maradni. Nincs mese, megint neki kell állni az nyelvtanulásnak. De ha arra gondolsz, hogy megint elő kell venni a Headwayt vagy valami hasonlót, olvasmányt és párbeszédeket kell olvasni, meg füzetben leckét kell írni, kiráz a hideg. Világ életedben ezt láttad, a gimiben is mindig mondta a tanárod, hogy a nyelvtanuláshoz fenék kell, ezért eszedbe se jut, hogy lehetne másképp. Ezért húzod -halasztod a dolgot.

Nem vagy ezzel egyedül, hiszen Magyarországon általában ez a két forgatókönyv fut a felnőtteknél:
Mivel rosszak az iskolai emlékek és a magolásról szólnak, csak örök terv marad a nyelvtanulás, mindig lesz valami fontosabb projekt.Ha be is iratkozik valaki egy nyelvtanfolyamra, hamar lankad a motivációja. Kinek van kedve egy fárasztó munkahelyi nap után még leülni a könyvhöz és tanulni? Mivel nem “az életet”, vagyis a számodra érdekes és fontos kifejezéseket tanulod, nem nagyon lesz sikerélményed és előbb-utóbb feladod.
Nem te vagy a hibás. Az egész rendszer gáz, úgy, ahogy van.Először is csináltak a nyelvből, ami maga az élet, a kommunikációból, ami maga az áramlás, egy izzadságszagú tantárgyat. Leredukálták egy halom szóra és szabályra, mintha másból nem is állna. Ez már elég baj önmagában. De tetézik azzal, hogy egyhelyben ülve, könyv és füzet fölé hajolva akarják belénkpaszírozni. A széken vagy padban való tanulásnál nemcsak az a gond, hogy a huzamos ideig tartó ülés a legegészségtelenebb pozíció a testünk számára.

Ellene szól az is, hogy hátráltatja a tanulást. Számos kutatás bizonyította már, hogy ha tanulás közben mozgunk, akkor könnyebben el tudjuk sajátítani az új információkat. Vizsgálták ezt kisgyermekek körében, ahol az az osztály oldotta meg gyorsabban a színekkel kapcsolatos feladatokat, akik közben létrán ugráltak fel-le.
Nagyobbaknál földrajztanulás közben kellett lépcsőzni, és a lépcsőző csoport teszteredményei jelentős mértékben jobbak voltak a padban ülő tanulókénál.
Szeretem azt a japán történetet is, mely szerint van egy park, ahol nagyon sok tudósnak támadt séta közben remek gondolata. Vizsgálták a japán kutatók, mi lehet az oka annak, hogy ennyi különleges HEUREKA -pillanat volt itt: különleges elhelyezkedés, földsugárzás, vagy valami misztikus dolog? Aztán rájöttek, hogy csak annyi az összefüggés, hogy ezek a tudósok nem az asztaluknál ültek, hanem mozgásban voltak a jó levegőn.
A mozgással ugyanis az agyat is lendületbe hozzuk, mert a véráramlás felfrissül. Csökken a stressz, nő a jókedv és a koncentráció.Nemcsak annyit javaslok, hogy kelj fel az asztaltól és mozogj nyelvtanulás közben – bár már az is nagy változást hozhat – hanem azt is mondom, hogy a könyvet is hagyd a fenébe.
Ma már az interneten található anyagokból összeállíthatod a saját nyelvkurzusodat, és így lehetőséged van arra, hogy csupa olyan dolgot csinálj angolul, amiben örömödet leled.
Valódi, maradandó, változást hozó tanulás csak akkor történik, ha az öröm is jelen van a folyamatban. Vagy Te még emlékszel az iskolai biológia-fizika-kémia anyagra, matekbizonyításokra, történelemévszámokra? Pont ennyire fogsz a tankönyvből bemagolt szavakra is.
A csatolt képen épp ügyfelemre várok az erdő bejáratánál, hogy mozogjunk angoltanulás közben. Nincs az a test, nincs az az agy, amelyik órákig tartó képernyő előtt üldögélés után szívesen ül egy újabb órát angolozás címén és hatékonyan tanul. Ha te is ülő életmódot folytatsz és MUSZÁJ jól beszélned angolul, de jó lenne nem könyv fölött görnyedve tanulni, keress meg és segítek, hogy miként tudod ezt jól csinálni!

További blogcikkeim