Angolul tanulsz vagy te is HUNGLISH kurzusra jársz?

Angolul tanulsz vagy te is HUNGLISH kurzusra jársz, mint oly sok nyelvtanuló Magyarországon? Foglalkoztok nyelvórán a kiejtéssel?
Kapsz a beszédizmaidat fejlesztő gyakorlatokat a tanárodtól? Tisztában vagy az angol nyelv ritmusának és dallamának sajátosságaival? Elmagyarázta már valaki, hogy mire figyelj? Hogy miért olyan fontos a kiejtésre fókuszálni?
Hetente többször hallom ügyfeleim szájából, mikor kiejtésfókusszal tanulunk és gyakorolunk, hogy ❓MIÉRT NEM MONDTA NEKEM EZT EDDIG MÉG SENKI❓ Most akkor itt is mondom, hogy a nyelvi magabiztosság alapja a természetes kiejtés. Mondom, kitartóan, mert dühös vagyok, hogy még mindig kőkorszaki módszerek uralkodnak nyelvtanulás terén. Rossz látnom, hogy intelligens, céltudatos felnőtt emberek évtizedekig tanulnak nyelvet rossz módszerekkel, hibás fókusszal és nemcsak az idejüket fecsérlik el, hanem mivel nem jönnek az eredmények, az önbecsülésük is a béka segge alatt van. Egy átlag magyar felnőtt sokszor el van úszva, azt se tudja, hova kapjon, olyan fontos lenne, hogy ha már nyelvtanulásra adja a fejét, legalább okosan használja az idejét.
Lehet, Te is pont ilyen helyzetben vagy, évtizedeket raktál nyelvtanulásba, megszólalni nem mersz, és már meg vagy róla győződve, hogy veled valami nem stimmel. Be vagy “oltva” angol ellen, vagy “defektes” vagy, “lusta”. (Idézetek Tőletek 🙂)
Ha szeretnéd, hogy megértsenek, mikor angolul beszélsz, és ne zavaros tekintettel nézzenek rád, ha szeretnél végre magabiztos lenni, mikor meg kell szólalni, akkor ne a nyelvtani szabályokat akard századszorra is átnézni, hanem kerékbetört Hunglish használta helyett törekedj a minél angolosabb hangzásra!

Megfigyelted már, hogy legtöbbször messziről el lehet dönteni, hogy valakinek anyanyelve –e az angol, vagy később, új nyelvként tanulta? Még nem vagy olyan közel, hogy halljad, pontosan miről is beszélnek, de már tudod, ki a „native speaker” és ki nem. Mi az ami ilyenkor árulkodik? Más a dallam, más a ritmus, vannak jellegzetes hangok, egyszóval más a nyelv ZENÉJE.
Sokan vannak, akik még mindig úgy hiszik, akkor külföldi beszélgetőtársaink akkor értenek meg minket, ha helyes a szórend, jó az igeidő. Görcsölnek a nyelvhelyességen, kattog az agyuk a szabályokon, és közben pont arra nem marad idejük, ami a lényeg: a kiejtésre, a hangsúlyozásra, vagyis a természetes hangzásra.

⛪ Nagybátyám sem gondolta, hogy a hangsúlyozásnak ilyen nagy szerepe lehet, mikor néhány évvel ezelőtt Rómában nagyon szeretett volna eljutni egy bizonyos Via Nomentana nevű utcába. Már vagy a huszadik embertől kért útbaigazítást, de csak „nemtudomok” és vállrándítások jöttek válaszul. Építészmérnök lévén remekül tájékozódik, tudta, hogy jó helyen jár, és valahol a közelben kell lennie a keresett épületnek. Épp ezért már nemcsak a hőség miatt főtt a feje, és kezdett meggyőződni róla, hogy az olaszok unintelligens, tudatlan, városukat alig ismerő népség. Végül aztán egy idős úriember nem adta fel, többször is visszakérdezett. Via Nomentana? Egyszer csak fény gyúlt a szemébe, és mosolyogva felkiáltott: ÁÁÁÁÁÁÁ! Via Nomentánnnnnááááááááá! És jobbra mutatott. Hogy mi volt a különbség?

Csakis a hangsúly. Mi magyarok ahhoz vagyunk szokva, hogy mindig a szavak elejét hangsúlyozzuk. Ösztönösen más nyelvekben is az első szótagot igyekszünk megnyomni, akkor is, ha a harmadikat vagy a negyediket kellene. Ez aztán oda vezethet, hogy minket is nehezen értenek, és mi is vért izzadunk, ha felirat nélkül szeretnénk a netflixen filmeket nézni. Hiszen a jó beszédértés alapja a jó kiejtés. És nem fordítva!

Mi hát a teendő? A füleddel tanulj inkább, ne a szemeddel! Részesítsd előnybe azokat a forrásokat, ahol hallod is a szöveget, nem csak látod. Utánozz, utánozz, utánozz! Ha eleget utánoztad, vedd fel magad a telefonoddal és igyekezz, hogy annyira jól lekopírozd a gyakorolt mondatot, hogy még anyukád se tudja megmondani, Téged hall vagy Johnny Deppet / Anne Hathawayt!

Melyik az a film, video vagy podcast, amelyiket annyira szeretsz, hogy százszor is képes vagy meghallgatni és leutánozni belőle a kedvenc mondataidat? Ki az az angol vagy amerikai figura, akinek a beszédstílusa annyira bejön, hogy a szerepmodelled lehet? Ha szeretnéd tudni, mire érdemes figyelni utánzás közben, vagy mit csinálj a gátlásaiddal, amik ilyenkor felszínre törnek, nyugodtan írj rám és beszélgessünk.

További blogcikkeim