Családi traumákból nyelvtanulási nehézségek? Mária küzdelmei és a hihetetlen megoldás

👩‍⚕️„Nekem nem gond megszólalni angolul vagy németül, de van egy szint, aminél képtelen vagyok tovább jutni. Nagyon zavar, mert a munkámhoz is kellene, és nagyon vágyom arra, hogy ÉN legyek ÉN akkor is, ha másik nyelvre váltok. Próbáltam tanfolyamot, magántanárt, a helyzet változatlan. Tudsz segíteni?”- kérdezte Mária, aki belgyógyászként dolgozik egy nagyvárosi magánklinikán.🏥

🩺 Mária páciensei nagyrészt Magyarországon dolgozó német cégvezetők, üzletemberek. A doktornő szakmailag és emberileg is nagyon igényes, művelt hölgy, állandóan továbbképzésekre jár. Nemcsak szakmájában nem elégszik meg az éppen elegendő tudással, németből is fejlődni szeretne. Vágya, hogy a tanult nyelven is megmutathassa magát, megcsillanhasson egyénisége, humorérzéke, mély szakmai tudása. ✨

📒 Mária tudatos és kitartó nő, miután a nyelviskolában nem járt sikerrel, egyéni órákon folytatta a tanulást. A sors elébe hozott egy lelkes, felkészült tanárt, akivel rögtön megvolt az azonos hullámhossz. Pontos célokat tűztek ki, felállították a stratégiát. Végre minden adott volt a továbblépéshez! 🎯

A vágyott fejlődés helyett azonban valami furcsa dolgot tapasztalt. Alighogy megérkezett a tanárnő, és elkezdődött az óra, ólmos fáradtság nehezedett rá, leragadt a szeme, ásítozott, képtelen volt fókuszálni. Ez így ment hétről hétre. Hiába kávé, elegendő alvás, pihenés, majdnem elaludt az órán.

🕵️‍♀️ Amikor klienseimmel együtt körbejárjuk nyelvtanulási elakadásuk lehetséges okait, nemcsak a jelenben “kutakodunk”, hanem a múltban is. Máriával is így tettünk:
“Most jut eszembe, hogy a mi családunkat nagyon megcibálta a történelem a kitelepítések idején. Felmenőim megtanulták és megértették a német nyelvet, mert muszáj volt az életben maradáshoz, de megszólalni nem voltak hajlandóak, csak végső esetben. NÉMETÜL NEM BESZÉLÜNK – ez volt a családi szabály.”

A transzperszonális pszichológiai megközelítés szerint hétköznapi problémáink gyökere sokszor nem a saját életünkben, hanem generációkra visszamenőleg keresendő. Felmenőinkkel történt traumák még mindig hatnak ránk, és megjelenhetnek, sokszor látszólag megmagyarázhatatlan tünetek, gondok formájában. Ezek számtalan területen megmutatkozhatnak, akár a nyelvtanulásban is.

A jó hír az, hogy átörökített mintáink felülírására mindig van lehetőségünk, és utána mi már választhatunk egy könnyedebb, örömtelibb, sikeresebb utat.

Ahogy Mária példája is mutatja, nem mindig csak a rossz tanulási technika az oka a sikertelenségünknek. Nem is gondolnátok, mi minden bújhat meg egy nyelvhasználati gátlás vagy tanulásbéli kudarcélmény mögött: előkerülhetnek a családi múlt örökségei kitelepítésekkel, veszteségekkel, felbukkanhatnak családtagjaink vagy régi tanáraink. Amikor rendezzük ezen ügyeket, kisimul az út a lábunk előtt és a gátlásosak bátran megszólalnak, a halogatók fókuszálnak, az addig sikertelenül próbálkozók nyelvvizsgát tesznek.

📌 Ha nálad is van egy pont, ahol mindig elakadsz, pedig már többször nekifutottál, vagy nagyon nehezen szólalsz meg, ne iratkozz be egy újabb tanfolyamra. Inkább írj nekem, és beszélgessünk.

További blogcikkeim