Elhanyagolt unokából gátlásos nyelvtanuló?

❓ Elhanyagolt unokából gátlásos nyelvtanuló❓ Zsolt 10 év nyelvtanulás után sem mert megszólalni angolul, de mikor kitakarítottuk a nagymamáját a fejéből, elkezdett végre folyékonyan beszélni

.Lehet, hogy már te is 10 éve tanulsz angolul, de még mindig félsz a megszólalástól. Az iskolai vagy a tanfolyami órákon nagyon ügyesen ellavíroztál: elég volt a jó jegyhez, ha kitöltöd a tankönyvi feladatokat, szépen felolvasod és lefordítod az olvasmányt, felmondod a memoritert és megírod a szódolgozatot. Néha volt párbeszédes feladat, de azt is bemagoltátok a padtársaddal előre.

Az a baj, hogy a munkahelyi helyzetekre meg nem lehet előre felkészülni. Próbálod azért persze. A meetingek előtti éjszakákon már alig alszol, mert fogalmazgatod a válaszokat a kérdésekre, amik lehet, hogy majd felmerülnek a megbeszélésen, na de az összes variációra nem lehet felkészülni. A feszültség egyre nő benned, ahogy közeledik a nemzetközi call időpontja. A cégnél még tartod magad, de otthon aztán robban a bomba. Ingerült és türelmetlen vagy a családoddal. Pont velük, akikkel a legkevésbbé szeretnél.

Persze próbálsz változtatni ezen, ezért jártál céges nyelvtanfolyamra is. De hiába voltatok csak páran a csoportban, hiába volt laza és jó fej a tanár, és lett volna végre több lehetőség a beszédet gyakorolni, itt se ment könnyen a megszólalás. Érzed, hogy valami megbénít, de nem tudod, mi az.

Sokan nem is gondolnak erre, de van, hogy nem elég csak a nyelvtanulási módszereket lecserélni, hogy végre eredményt érj el. Nemcsak a hibás tanulási technikák miatt nem jutsz túl ugyanis a nehézségeiden, hanem az okok sok esetben mélyebben húzódnak.

Hogy megértsd, mire gondolok, elmesélem Neked Zsolt történetét. Zsolt teljesen le volt törve, mikor először találkoztunk. Hozzád hasonlóan ő sem ismerte milyen érzés, szabadon, gátlások nélkül beszélgetni angolul, pedig jó jegyei voltak a suliban és nem sokkal találkozásunk előtt még angol nyelvterületre is eljutott.

Zsolt már rutinos volt abban, hogyan ússza meg a megszólalást az órákon meg az életben angolul, de muszáj volt nyelvvizsgát tennie, ahol bizony beszélgetni kell!

Az Ausztráliában élő rokonok siettek a segítségére, meghívták magukhoz néhány hétre, hogy eredeti környezetben gyakorolhasson. Micsoda lehetőség! De Zsolt nem tudta kiaknázni, mikor hazaért, frusztráltabb volt, mint valaha. “Egyszerűen képtelen voltam megszólalni! Végig csak a magyar rokonaimmal tudtam beszélgetni. Én soha nem fogok folyékonyan kommunikálni angolul! Nekem ez nem megy!”.

Mikor egy speciális technikával a nyelvi félelem mögé néztünk, egy gyermekkori nehéz szituáció elevenedett fel, Zsolttal és nagymamájával a főszerepben.

Amikor a nagyszülő az egyik unokát teljesen figyelmen kívül hagyja és a gyerekeket összehasonlítgatja, az mély nyomokat hagy. Az olyan mondatok, mint például ,,Nem vagy olyan okos, mint a bátyád és a többi unokatestvéred” és ,,Te soha nem viszed semmire”, beégnek, és akár milyen furcsa, még a nyelvtanulásunkban is blokkokat okozhatnak.

Ha felfedezzük ezeket és hatástalanítjuk őket, többé már nem gátolnak bennünket. Zsolt is visszajelezte az együttműködésünk után, hogy“azokban a hetekben nagyon sok minden helyre zökkent bennem, sok-sok gyakorlás után egyre könnyebben beszélek angolul és a nyelvvizsgám is megvan”.

A sikeres nyelvtanulási program a helyes nyelvtanulási technikák, stratégiák és egy alapos mindset munka gondosan megtervezett ötvözete. Zsolt kipróbálhatott volna még számtalan módszert és nyelvtanfolyamot, ha nem kerül a felszínre ez a gyermekkori traumája, nincs az a tanulási technika, amely megoldja a problémáját. Gondolj csak bele, hogyan is várhatjuk, hogy ügyesen kommunikáljunk angolul, ha közben végig az a lemez megy bennünk, hogy „én ügyetlenebb vagyok, mint a többiek és nekem úgyse sikerül semmi”.

Az ilyen gondolatok “blueprint”-ként üzemelve felülírnak mindent. Ha azt hiszed, hogy úgyse fog neked menni az angol, mert béna vagy, de közben azért azt reméled, hogy egyszer csak meglesz végre az áttörés, az ugyanolyan képtelenség, mintha rá állnál Budapestet elhagyva az M1 autópályára Bécs felé, nyomnád a gázt és várnád, hogy mikor érsz már a Balatonra. A jó hír az hogy, ugyanúgy választhatsz gondolatot, mint útirányt autózás közben. Gondolataid nincsenek kőbe vésve. és ha nem szolgálnak téged, lecserélheted őket.

És nem a toxikus pozitivitást javaslom itt, hogy tedd össze az ujjaidat, és kezd el mantrázni, hogy remekül megy nekem az angol. Közben úgyis ott lesz majd az érzés, hogy “de hát ez nem igaz!” Első lépésként bőven megteszi, ha teszel egy kérdőjelet a mondat végére: ”Tényleg nem megy nekem az angol? Aztán lépésről lépésre eljuthatsz a jó eredményeket hozó gondolatig.

Arra sem buzdítalak, hogy vizualizálj olyan helyzeteket, amikor lazán, magabiztosan tárgyalsz angolul, ha közben az az érzés van benned, hogy ez számodra úgyis elérhetetlen. Ehelyett elképzelheted viszont azt, hogy rendszeresen gyakorolsz, mert megvan a helyes irány és sikerült beépíteni az angolt a napirendedbe. Láthatod a lelki szemeid előtt, ahogy örömmel nézel egy érdekes angol videót vagy együtt gyakorolsz a gyerekeddel.

Tapasztalataim szerint a nyelvtanulásbéli elakadásaink rímelnek egyéb életterületeinken tapasztalt nehézségeinkre. Ha belegondolsz, ez érthető is, hiszen egy ilyen negatív hitmondat romboló hatása nem korlátozódik csak a nyelvtanulásra, hanem máshol is pusztít. Ha idegen anyag kerül a fogaskerekek közé, nemcsak egy-két kerék áll le, hanem az egész motor működése megakad.

A jó hír viszont az, hogy számtalanszor láttam, ha sikerül megoldani a nyelvi részen a problémát, akkor más életterületeken is sikerül nagyobb sebességbe kapcsolni.

Honnan tudhatod, hogy van-e neked is Zsoltéhoz hasonló elakadásod?

Ha örökös újrakezdő vagy,
ha megakadtál egy szinten, és évek óta nem mozdulsz előre, pedig foglalkozol az angollal,
ha fizikai tüneteket is tapasztalsz magadon megszólaláskor (szaporább pulzus, gyomorideg, izzadás)
ha már sok módszert és tanárt kipróbáltál, de egyik sem vált be igazán,
akkor nagy eséllyel nálad is van egy olyan minta, amely sokkal erőteljesebb, mint az alkalmazott tanulási technikák és stratégiák. A nehézséget az okozza, hogy ezek az elakadásokat nehéz nyakon csípni, mert rendszerint nagyon mélyen húzódnak.

Felmerül a kérdés, hogy milyen módon lehet ezeket a blokkokat detektálni? Két dolog szükséges hozzá a nyelvi mentor részéről: tapasztalat és intuíció. Vannak tipikus minták, melyeket a 30 év alatt, mióta mentorálok, sok felnőtt nyelvtanulónál láttam ismétlődni, személyíségtípushoz és generációkhoz köthetően. Mikor együtt dolgozom az ügyfeleimmel, sokszor már az első konzultációban elhangzanak olyan mondatok, melyek jelzik számomra, hol kell jól irányzott kérdésekkel mélyebbre ásnunk. Azonban vannak olyan helyzetek is, amikor a tapasztalaton kívül az intuíciómra is szükség van ahhoz, hogy felismerjük a tévhiteket, hibás mintázatokat.

Itt azonban még nem állhatunk meg: nem elég lefolytani a nyomozást és elkapni a tettest, vagy tetteseket: jóvá is kell tenni a kárt, amit okoztak és egy új működés alapjait kell leraknunk.

Mikor sok évvel ezelőtt észrevettem, hogy nem haladnak a tanítványaim a nyelvtanulásban, ha nem foglalkozunk ezekkel a mélyebb dolgokkal, elkezdtem továbbképezni magam coaching és pszichológia irányába. Elkötelezett tanárként mindent meg akartam tenni, hogy fejlődjenek az ügyfeleim. Nekem nem volt elég az, hogy észreveszem a blokkot, én áttörést és eredményeket akartam látni. Tanultam Bécsben és Budapesten, egyetemen és tanfolyamokon, online és személyesen képzéseken. A coaching és a pszichológia eszközeiből válogatva kidolgoztam egy rendszert melyet használva Zsolt és a hozzá hasonló nyelvi gátlásokkal küzdő felnőtt nyelvtanulók kiszabadulhatnak a “ nyelvi börtönből” és átélhetik, milyen érzés szabadon kommunikálni angolul.

Ha gyanítod, hogy nálad is fennáll ez a helyzet, jelölj be nyugodtan, írj rám Messengeren, és beszéljünk róla, hogy mik a te kihívásaid az angoltanulással kapcsolatban. Nézzük meg, honnan fakadhatnak ezek és mit tehetsz, hogy beindulj végre.

További blogcikkeim