Ha azt gondolod, hogy Business English-t kell tanulnod ahhoz, hogy magabiztosabb legyél a megbeszéléseken, tévúton jársz. A sikeres munkahelyi angol kommunikáció 3 összetevője

⛔️Ha azt gondolod, hogy Business English-t kell tanulnod ahhoz, hogy magabiztosabb legyél a megbeszéléseken, tévúton jársz. ⛔️
Mi az a 3 összetevő, ami a sikeres munkahelyi angol kommunikáció alapfeltétele és semmi köze a szakszavakhoz, bonyolult nyelvtani szerkezetekhez vagy a magasröptű beszédstílushoz?

Eldöntitek a cégnél, hogy kell egy üzleti angoltanfolyam, mert alig van kolléga, aki magabiztosan kommunikál a potenciális és meglévő külföldi partnerekkel. Olyan kellemetlen a tárgyalásokon, hogy mindig egyvalaki beszél, a többiek meg csendben követik az eseményeket. Te jól érted a megbeszélést, de megszólalni nem mersz, pedig neked kellene vezetni az egészet, hiszen te vagy a magasabb pozicíóban. De sose ment igazán ez a megszólalás dolog, mindig nehezen találtad meg a szavakat. Nem nagyon van neked nyelvérzéked, ha nem lenne muszáj, talán hagynád is ezt az egész nyelvtanulás dolgot, de messze még a nyugdíj, és érzed, angol nélkül egyre szűkül a mozgástered.

Te szorgalmazod leginkább a céges angoltanfolyamot is, megbízod a HR-es kollégát, hogy kérjen be árajánlatokat a nyelvtanároktól, nyelviskoláktól Business English kurzusra. Az a kisebbik baj, hogy sorra jönnek be az ajánlatok, anélkül, hogy valaki alaposan felmérte volna a céget és a leendő tanulókat. A nagyobbik baj az, hogy eleve rossz irányba indultatok. Ha azt hiszitek, hogy szakmai és üzleti angolt kell tanulnotok ahhoz, hogy sikeresen kommunikáljatok a munkahelyi szituációkban, teljesen tévúton jártok. Nincs “business” igeidő, meg “szakmai” szórend, és a kiejtés sem változik attól, hogy a munkahelyeden használod az angolt. Egyedül a szakzsargonban és a cégspecifikus szavakban van különbség, ezeket viszont nem fogod megtalálni semmilyen Business English tankönyvben, vagy kurzustematikában. Sőt, tanárt sem fogsz találni, akinek a fejében benne van az összes kifejezés, ami a cégeteknél naponta előfordul. Viszont Te képes leszel ezeket egyedül is elsajátítani, ha már bombabiztosan kommunikálsz hétköznapi témákban, vagyis könnyedén mennek az leggyakoribb nyelvtani szerkezetek és van egy bármikor előrántható alapszókicsed.

Nézzük, mi az a 3 összetevő, amire szükséged van ahhoz, hogy magabiztos legyél a megbeszéléseken és egyéb munkahelyi kommunikációban.

1️⃣ Használj rövid, célratörő mondatokat egyszerű nyelvtannal és kifejezésekkel

Eljárt már az idő a formális stílusú, bonyolult nyelvtannal fogalmazott terjengős mondatok felett. Mára Business English és a hétköznapi angol között szinte alig van különbség. Rövid, egyszerű mondatok és közvetlen, barátságos stílus jellemzi. A változás akkor gyorsult fel, mikor az üzleti levelezés először papír alapúról emailre váltott, de ma már az is általános, hogy cégek üzenetküldő alkalmazásokon keresztül kommunikálnak egymással. Furcsa is lenne egy Whatsapp üzenet távolságtartó, magasröptű stílussal és többsoros mondatokkal.

Miért akkor csinálod jól, ha szóban és írásban is röviden és célratörően fogalmazol?

Ha így teszel, akkor tiszteletben tartod az üzleti partnered idejét. Mindenki elfoglalt manapság, és nincs ideje felesleges udvariassági köröket futni. A “keep it simple” elv mellett szól az is, hogy nagyobb eséllyel megy át az üzeneted. Nem mindig tudhatod, hogy beszélgető partnered pontosan milyen szinten áll, és milyen kihívásokkal küzd az angolban. Legtöbb esetben nem anyanyelvi beszélővel tárgyalsz, hanem olyan emberrel, aki az angolt hozzád hasonlóan 2. vagy akár 3. nyelvként tanulta.

A szókincset sem kell túlértékelni. A munkáltatódat általában az érdekli, hogy mennyire folyékonyan beszéled a nyelvet és nem az, hogy tudod-e az összes szakmai kifejezést, mert az rövid idő alatt, munka közben “felszedhető” Igazából minden cégnek megvan a specifikus szókincse, amit úgysem lehet üzleti angol tanfolyamon megtanulni.

Ha mégis megpróbálod, és elmész egy Business English kurzusra, ahol szinte csak üzleti témákról beszéltek az órán, az könnyen unalmassá és szárazzá válhat. Így borítékolható, hogy gond lesz a kitartásoddal és a motivációddal. Helyette inkább fejleszd az általános angolod, és mellé olvass szakmai magazinokat, kövesd a szakterületed ismert bloggereit, iratkozz fel tematikus Youtube csatornákra. Nézhetsz olyan sorozatokat is, melyek irodában, tőzsdén, játszódnak, egy-egy szakma hétköznapjaiba nyújtanak bepillantást.

2️⃣ Fejleszd a kiejtésedet!

Ahhoz, hogy jó benyomást tegyél és másokban bizalmat ébressz angolul, nem arra van szükség, hogy zsonglőrként pörgesd a szakszavakat és az igeidőket, hanem arra, hogy az angol jellegzetes hangjait és dallamát produkálni tudd. Nem a hibátlan nyelvtanod miatt ért meg téged ugyanis könnyedén a beszélgetőpartnered, hanem azért, mert hozod az angol sajátos ritmusát és nem cseréled le a kihívást jelentő hangokat valami magyaros megfelelőre.

Ha a kiejtésre gyúrsz, ami sokkal rövidebb idő alatt fejleszthető, mint a szókincs vagy a nyelvtan, “meghackeled” az angol beszédedet, mert nagyon jó benyomást teszel a hallgatóságodra. Az első dolog, amit észrevesznek ugyanis, az nem a szofisztikált nyelvtanod meg szókincsed, hanem a kiejtésed. Ha akarod, ha nem, a beszélgetőtársaidban tudatalatt már néhány másodperc alatt megszületik az “ítélet” a nyelvtudásodról, és arról is, hogy a bizalmukba fogadnak-e téged.

3️⃣ Dolgozz az önbizalmadon

Már te is végigültél jó pár nyelvórát, több módszerrel és tanárral is próbálkoztál, mégsem tudsz izgulás nélkül elmenni egy megbeszélésre vagy felvenni a telefont. Attól, hogy általános nyelvtanfolyam helyett most üzletire iratkozol be, miért változna mindez? Vajon elmúlnak a gátlásaid attól, hogy megtanulsz még két igeidőt, és 100 új kifejezést?

Több, mint 30 éve kísérek nyelvtanulókat, és azt látom, ez a gát csak akkor fog áttörni, ha hajlandó vagy egy kicsit mélyebbre ásni és megnézni, mi okozza a görcsösséget. Tapasztalataim szerint a nyelvtanulásbéli elakadásaink rímelnek egyéb életterületeinken tapasztalt nehézségeinkre. A minták, korlátozó hiedelmek, amelyek megbénítják a nyelvünket, mikor angolra váltanánk, máshol is rombolnak: “béna vagyok ….miért pont én vagyok ilyen ügyetlen, mások sokkal tehetségesebbek…. sose fejezem be a dolgokat“

Fülön kell csípni ezeket az idejétmúlt, korlátozó, elbátortalanító gondolatokat és le kell őket cserélni hasznosabb, támogatóbb gondolatokra.

Ha neked is jól jönne segítség olyantól, aki már messziről kiszagolja az ilyen korlátozó gondolatokat, ismeri a hatékony nyelvtanulási technikákat és segít neked felépíteni az angolul magabiztosan kommunikáló énedet, írj rám nyugodtan és beszélgessünk a helyzetedről.

További blogcikkeim