Ha ezt kéred a nyelvtanárodtól, nagy öngólt lősz

„Ahhoz, hogy jobban menjen az angol, leginkább arra lenne szükségem, hogy egy tanár vagy egy anyanyelvi beszélgessen velem és kijavítsa 👨‍🔧a hibáimat” – mondta nekem ügyféljelöltem Tamás a konzultációban.

Tamás egy nemzetközi nehézipari cégnél dolgozik, és úgy érzi, nemcsak a személyes és szakmai megítélését, de a teljesítményét is rontja, hogy nem tudja magát gördülékenyen kifejezni angolul. Több kurzust végigcsinált egy beszédközpontú nyelviskolában, ahol valamennyit fejlődött, de az igazi áttörést nem érkezett el. Most az áttörést egy olyan tanártól vagy anyanyelvi berszélgetőpartnertől várja, aki csak vele foglalkozik, és korrigálja, ha hibázik.

Ki kell ábrándítanom. 😐 Ez nem fogja elhozni a kívánt áttörést, hiszen a hibák javítgatása NEM a haladás kulcsa. Lehet, hogy pont emiatt van neked is még mindig siralmas állapotban az angolod?

Emlékszem, amikor még nem online tanítottam, egyik gimis lány anyukája várt óra után az ajtóban és felháborodva mondta, hogy sem én, sem a kolléganőm nem javítjuk beszéd közben a “gyerek” hibáit. “Hogyan lesz így ebből fejlődés meg nyelvvizsga???”-kérdezte teljes aggodalommal. 7️⃣ okot is tudtam mondani neki, ami miatt én nem szeretem félbeszakítani a klienseimet. Az azonnali hibajavítás egy igazi

1️⃣FLOW – FÉKEZŐ: megszakítja a beszélő gondolatmenetét, és azt éri el, hogy a figyelem a kommunikációról, az információ átadásáról a nyelvhelyességre tevődik át. Ha ez történik veled, nem azon igyekszel, hogy kreatívan kifejezd a benned megfogalmazódott gondolatokat, hanem állandóan azon fogsz aggódni, hogy nehogy hibázz. A hibák miatti félelem mindenképp lelassítja a beszédedet, és pont a lényeget nem fogod gyakorolni. Vagyis azt, hogy valahogy érthetően átadd, ami benned van.

2️⃣ÖNBIZALOM – ÖLŐ: a hibákra való fókuszálás aláássa a nyelvi magabiztosságodat is, és egyre kevésbé lesz kedved megszólalni.

3️⃣SZÓKINCSBŐVÍTÉS – SZABOTÁLÓ: folyamatos korrekció miatt lehet, hogy kerülöd a nehezen kiejthető vagy kevésbé ismert szavakat és kifejezéseket. Pedig az új kifejezések csak úgy tudnak aktív szókincsként rögzülni, ha a megtanulásuk utolsó fázisában biztonságos környezetben minél többször “bevetjük” őket. Ily módon az állandó javítgatás korlátozza a szókincsünket és hátráltathatja a kommunikációs készségek fejlődését.

4️⃣TÚLTERHELŐ: Ha minden hibát javít a tanárod, túlterhelt leszel,hiszen egyszerre próbálsz majd emlékezni a rengeteg szabályra meg kivételre. Ez teljesen kifáraszt, úgy érzed ennyi dologra lehetetlen figyelni egyszerre, és ez akár teljesen leblokkolhatja a beszéded.

5️⃣KREATIVITÁS – KILLER: Az igazán sikeres nyelvtanuló játékosan fogja fel a tanulást, van kedve kísérletezni és szívesen kockáztat. Ha nem sikerül így, majd mondja másképp. Próbálgat, újrafogalmaz, tesztel. Az állandó javítgatás elfojthatja a kreativitást és vállalkozókedvet.

6️⃣SZÉGYENT – SZÜLŐ: Hatványozottan igaz mindez akkor, ha a javítás egy csoportban, mások előtt történik. Vannak, akik ilyenkor szégyent éreznek, és a kudarcot kerülendő inkább csendben maradnak.

7️⃣MOTIVÁCIÓ- MEGSZÜNTETŐ: Végül, ha a tanulók folyamatosan érzik, hogy hibáztatják őket vagy nem képesek megfelelően kifejezni magukat, motivációjuk csökkenhet a nyelvtanulás iránt. Elveszíthetik az érdeklődésüket és elszakadhatnak az egész tanulási folyamattól.

Tegyük fel, hogy valaki olyan személyiség, hogy nem hozza zavarba a javítás, és nem is veszi el a kedvét a tanulástól. Esetleg direkt kéri -mint Tamás -, abban a hitben, hogy ez majd elvezeti a folyékony, helyes beszédhez. Még neki sem ajánlom ezt a módszert.

Miért❓

Attól, hogy kijavítják a hibádat, még nem fogod tudni legközelebb jól használni azt a kifejezést vagy azt a nyelvtani szerkezetet. Ennél több kell. Mire van vajon szükség?

👀 Ahhoz, hogy helyesen beszéld az angolt, nagyon sok INPUT kell: hallgass, nézz és olvass rengeteg, szintednek megfelelő tartalmat. Töltsd tele a fejed “csordultig” klassz kifejezésekkel, mondatokkal. Azért fogod tudni jól használni őket, mert már annyiszor hallottad mindet, hogy könnyedén felidézhetőek.

👄 Ha nehezen megy egy-egy szó vagy nyelvtani szerkezet, légy résen, amikor filmet nézel vagy podcastet hallgatsz. Amint meghallod őket, állj meg egy picit! Tekerj vissza, hallgasd újra, utánozz és kopírozz! Annyiszor, amennyiszer kell ahhoz, hogy már könnyedén kigördüljön a szádon. Edzd a beszédizmaidat, nekik is van memóriájuk, ki tudnak segíteni, ha az agyad cserben hagyna.

Az anyanyelvedet azért beszéled kevés hibával (azt sem hibátlanul !), mert állandóan használod. Ahhoz, hogy egy másik nyelven ugyanolyan folyékonyan és kevés hibával beszélj, ugyanannyit vagy akár többet kell hallanod és beszélned.

🎧 A gyerekeim már ébredéskor a fürdőszobában angol motivációs anyagokat, podcasteket, dalokat hallgatnak és szabadidejükben is ezt teszik. Angolul néznek tananyagokat, filmeket és videókat. Ez megy a fülükben utazás és főzés közben. ( Sajnos sokszor még az étkezőasztalnál is 😭.) Nem is esik számukra nehezen angolul kommunikálni. Nem csodagyerekek, egyszerűen sok időt töltenek az angollal.

ℹ️ Summa summarum: ha fejlődni szeretnél, növelned kell az angollal töltött időt.Ha írsz nekem, beszélgethetünk arról, mindez hogyan lehetséges egy elfoglalt felnőtt számára.

További blogcikkeim