Ha szembe jönnek a külföldi kollégáid a folyosón, legszívesebben kaméleonként beleolvadnál a környezetedbe?

Ha szembe jönnek a külföldi kollégáid a folyosón, legszívesebben kaméleonként beleolvadnál a környezetedbe, mert hiába magoltál be már annyi angol szót, ilyenkor max egy hello jut eszedbe. Nem kell sem kaméleonnak lenned, sem dinoszaurusznak, aki őskori módszerrel, szavakat és nyelvtani szabályokat tanul angolul. Mutatom, mit csinál egy 21. századi nyelvgyakorló, időrabló és értelmetlen tevékenységek helyett.

Tulajdonképpen sosem volt ez másképp, mindig is kínlódtál ezzel. Ott van az a sok szó a fejedben, de mikor össze kellene belőlük rakni egy épkézláb mondatot, elhagy a tudományod. Ha nem fagysz le teljesen, akkor van ugyan egy magyar gondolat a fejedben és azt próbálod meg szóról szóra lefordítani, de az meg sehogy sem hasonlít arra a szép, folyékony, angolos hangzású beszédre, amiről álmodsz. Voltál már több tanfolyamon, magántanárral is próbálkoztál, és fogalmad sincs, mi okozza a problémát.

Én tudom. Nem te vagy amúgy a hibás: legtöbb helyen az országban még mindig kőkorszaki módszerekkel tanulnak nyelveket. Mind a 4 gyerekemnek alapfelszerelés nyelvórákon a szótárfüzet, amibe egyesével írják bele, kontextusból kiragadva a szavakat. Akárhányszor meglátom ezeket, dühös leszek. Felejtsd el örökre, hogy izolált szavakat tanulsz angolul!

Képzeld el, mit érezne az a kisgyerek, aki már nagyon vágyik egy nagy doboz legóra, hogy megépítse azt a gyönyörű színes űrhajót vagy palotát, és amikor kinyitja a hatalmas dobozt, csupa icipici 1×1-es lego kockát talál ömlesztve. Se alaplap, se nagyobb panelek, se ajtó, se ablak. Micsoda sziszifuszi és örömtelen munka ezekből építkezni. Nagyon csalódott és talán fel is adja…

Te pont ilyen nehéz, szinte lehetetlen helyzetbe hozod magad, mikor az egyesével bemagolt szavakból próbálsz mondatokat építeni. Pláne, ha közben még a szabályokon is gondolkodsz. Ebből sosem lesz az a görcsmentes, laza kommunikáció, amire vágysz.

Mikor az anyanyelvedet tanultad, se magoltál szavakat és írtál tesztet nyelvtanból. A szavakhoz, mondatokhoz mindig szituációk és érzések kapcsolódtak, ezért tudtad őket megérteni és megjegyezni. Nem kellett se fordítás, se magyarázat. A “forró” szót nem valami fizikaleckéből tanultad meg, hanem hozzányúltál valamihez, ami forró volt, és egyből tudtad a jelentést. A bonyolultabb nyelvtant nem szabályok megtanulásával sajátítottad el, hanem beszélgetéseket, történeteket hallgattál.

Ez az egyik titka az egésznek. A szituáció és a hozzá kapcsolódó érzések. Ezért nem tudunk nyelvkönyvekből tanulva eljutni oda, hogy folyékonyan, természetesen társalogjunk, mert egyenkönyvek egyentémái nem érinthetnek meg minket igazán. Nyelvórára járás helyett érdemes inkább kialakítani egy nyelvtanuló, sőt nyelvhasználó életstílust és csupa olyan dolgot csinálni angolul, ami érdekel, amit élvezünk. Néhány példa mi mindent végeznek mentoráltjaim angolul: jógáznak, edzenek, biciklit javítanak, barkácsolnak, kertészkednek angol videók alapján. Elkalauzolom őket nemzetközi online workshopokra, interaktív programokra, ahol lehet, hogy először együtt “megyünk” és ők kikapcsolt kamerával, mikrofonnal csak megfigyelőként vannak jelen, de végül már bejáratott “helyeik” vannak, ahol nem angolt, hanem az angol segítségével valami szuper érdekeset tanulnak.

Biztos azt gondolod, hogy úgysem fogod tudni rögtön használni az angolt. Előbb még tanulni kell, majd aztán kimerészkedsz ilyen nyílt terepre. Azt tapasztalom, ha olyan terepre merészkedsz először, ahol már van tudásod, és van mire építkezni, akkor működik. Ha “átjön” a szituáció, megérted amit mondanak, akkor tanulsz igazán. A többi csak magolás.
Az leghatékony, szituáció alapú nyelvtanuláshoz legtöbbször a bátorság hiányzik, mert tele vagyunk bénító, lekicsinylő gondolatokkal. A nyelvi fejlődéshez ezért nem új szavakra, nyelvtanra, szipi-szupi tanulási technikákra van szükség elsősorban, hanem egy mindset-cserére. A hitrendszered átprogramozására. Fülön kell csípni az idejétmúlt, korlátozó, elbátortalanító gondolatokat és le kell őket cserélni hasznosabb, támogatóbb gondolatokra.

Ha neked is jól jönne segítség olyantól, aki már messziről kiszagolja az ilyen korlátozó gondolatokat és segít neked lerombolni a régi hitrendszeredet, írj rám Messengeren és beszélgessünk. Ha nem vagyunk ismerősök, jelölj be, és írj pár szót a helyzetedről, segítek irányba állni.

További blogcikkeim