Így találd meg a leginkább nekedvaló nyelvi segítőt

“Szia! Egy igazán jó angoltanárt keresek. Személyesen, hétköznaponként délelőtt, heti 2 óra. Beszédcentrikus órákat szeretnék, lényegretörő stílussal. Maximum 6000 Ft-ot tudok rászánni” – kaptam nemrég e “lényegretörő” üzenetet. 😤

👩‍🏫 Sokszor olvasok itt a facebookon is olyan tanárkereső posztokat, amelyben a segítségkérő pontosan meghatározza, hogy heti hányszor hány nyelvórát szeretne venni. Gyakran még a módszert is, néha még az alkalmazandó eszközöket is megadják a posztolók.

📜 Lehet, a te fejedben is van egy hasonló lista, és eszerint készülsz tanárt keresni. Nézegeted, kit “vehetnél le a polcról”, ki felel meg legjobban a te igényeidnek. És lehet, hogy már itt elrontottad az egészet.

Két okból is.

💣Az egyik: te akarsz a szakértő lenni egy olyan helyzetben, amiben vezetésre, iránymutatásra szorulsz. Kinek jutna eszébe orvost, kozmetikust, autószerelőt stb. hasonlóan keresni.

“ Szia, egy igazán jó gasztroenterológust keresek. Évek óta küszködök az emésztésemmel, egyedül nem tudom megoldani. Délelőttönként érek rá, havi egy vizsgálatra gondoltam, max. 4 alkalommal. Betegcentrikus hozzáállást szeretnék, és x000 Ft-ot tudok rászánni.”
Vagy:
“Szia, keresem a környék legjobb kozmetikusát. Rettenetes állapotban van a bőröm, ez nem mehet így tovább. Havonta egyszer tudok járni, másfél órát. Ultrahangkezelésre gondoltam, meg készíthetnél nekem egy jó ápolókrémet. Ja, és ne legyen drága”

Elképzelhetetlen, ugye ⁉️

Szerintem nyelvtanárt se így keress. Tanulóként általában nincsenek pontos ismereteid a nyelvtanulás folyamatáról vagy a különböző módszerek hatékonyságáról. Nem fogod tudni pontosan meghatározni, hogy mi lehet a legjobb számodra.

A tanár tapasztalata és szakértelme segíthet abban, hogy megértsd, melyek a legjobb módszerek és gyakorlatok a céljaid eléréséhez. Sőt, lehet, már a céljaid kitűzésében jól jön a segítség, és néhány javaslat az optimális tanulási terved kialakításához.

A felkészült tanár, mentor pontosan tudja, hogy az adott helyzetben milyen tanulási program a hatékony, viszont legtöbbször ez merőben más paraméterekkel rendelkezik, mint amiket az ügyfél megadott. Lehet, hogy te jó ötletnek tartod egy a polcodon már meglévő könyvből heti 1X3 órában tanulni, viszont a szakértő tudja, helyzetedben a többszöri, rövid idejű tanulási sprintek és online videós anyagok hozzák a fejlődést. Így előfordulhat, pont az a tanár nem fog jelentkezni a felhívásodra, aki a legjobban érti a helyzetedet és a leghatékonyabban tud segíteni neked.
Te pedig nem érted, miért haladsz lassan, pedig heti 3 órát is veszel magadnak…

💣A másik ok:
Miközben a tanárral szemben támasztott igényeidről, elképzeléseidről írsz, pont a lényeget nem fogalmazod meg. Persze az is hasznos, ha megadod azt az idősávot, amiben jellemzően ráérsz, vagy a földrajzi koordinátákat, hiszen az ilyen praktikus szempontok is segíthetik a keresést.

Ezen felül azonban érdemes a kihívásaidról, problémáidról, céljairól írni röviden, így nagyobb eséllyel találsz olyan szakembert, aki pont a te nehézségeid felszámolására specializálódott.

💪 Mindegyik nyelvtanárnak más az erőssége. Valaki a gyerekekkel ért szót, van aki jól kiismeri magát a nyelvvizsgák sűrűjében, más pedig a gátlásos, félénk angolosokat tudja szuperül bátorítani. Miért ne dolgoznál olyannal, aki pont annak a helyzetnek a szakértője, amiben te vagy? Ha már beleteszed a az idődet, pénzedet, energiádat a fejlődésbe, legyél egy tapasztalt specialista kezében, nem igaz?

Ha a tanárkereső posztodban leírod, hogy:

📌hol tartasz most,
📌hová szeretnél eljutni,
📌ha vizsgára készülsz: pontosan melyikre,
📌mik a legnagyobb kihívásaid,
akkor nem kell majd órákat töltened a segítségedre siető tanárok oldalainak böngészésével. Ha megérkeznek az ajánlások, válassz olyan tanárok közül, akik kérdéseket tesznek fel neked. Akik előbb körbejárják a problémádat, és csak utána ajánlják fel a segítségüket.Hasznos lehet még, ha végiggondolod, a nyelvi képességek 6 alappillére közül melyikkel hogy állsz. ( Miközben olvasod, végig is gondolhatod, neked melyik rész okozza a legtöbb nehézséget.)

COMPREHENSION: mennyire érted a hozzád szólókat, a filmeket, a videókat?
ACTIVE VOCABULARY – mindig ugyanazt a néhány szót ismétled vagy árnyaltan ki tudod magad fejezni?
GRAMMAR – csak dobálod egymás után a szavakat vagy képes vagy őket természetes egységekbe fűzni?
ACCENT – mennyire követed az angol beszéd ritmusát, dallamát és használod jellegzetes hangjait? Mennyire vagy biztos benne, hogy jól ejted a szavakat?
CONFIDENCE – hogy állsz a nyelvi önbizalommal: bátran megszólalsz vagy kerülöd azokat a helyzeteket, ahol beszélni kell?
SPEAKING TIME – mennyi időt töltesz ténylegesen angol beszéddel?
Egy 1-10-es skálán hányast adnál magadnak a fent területeken?

Ha megírod nekem Messengeren, szívesen beszélgetek veled, hogy segítsek irányba állni, és megtalálni a helyzetedre specializálódott nyelvi segítőt.

További blogcikkeim